Trouw Doorbraakromans

Dioraphte Jongerenliteratuurprijs 2012

Magnus

Roman Arjen Lubach, 2011

Twintiger Merlijn is een toneelschrijver die wordt verlaten door zijn vriendin Caro. Hij heeft het hier moeilijk mee en denkt vaak terug aan zijn middelbare schooltijd, toen hij haar ontmoette. Als er vreemde betalingen worden gedaan met zijn creditcard, gaat hij op onderzoek ...

Groningen, Amsterdam, Genève+

AKOliteratuurprijs

De Nederlandse maagd

Roman, Historisch Marente de Moor, 2010

De Nederlandse maagd speelt zich af in de omgeving van Zuid-Limburg. De roman illustreert de spanningen tussen het opkomende nazi-Duitsland en het nerveuze Nederland.

interbellum, Kerkrade, Zuid-Limburg+

de-beste-van-de-afgelopen-vijf-jaar

Dorsvloer vol confetti

Roman Franca Treur, 2009

De jonge Katelijne groeit op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. De gesprekken gaan grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang.

buitenstaander, Zeeland+

Libris Literatuurprijs 2000

Publieke werken

Historische Roman, Historisch Thomas Rosenboom, 1999

De Hoogeveense verhaallijn ontwikkelt zich rond Christof Anijs, een ruim zestigjarige apotheker, die door zijn neiging tot gewichtig doen een slechte reputatie geniet bij de notabelen in zijn dorp, maar wel in aanzien staat bij de arme veenarbeiders.

NRCklassiekers, monument, familie+

Geertjan Lubberhuizen 1997

Bruiloft aan zee

Roman Abdelkader Benali, 1996

Deze roman vertelt het verhaal van een Berbergezin dat terugkeert naar het noorden van Marokko om de bruiloft van de dochter te vieren. De bruidegom is haar oom, maar hij verdwijnt tijdens het feest naar zijn vertrouwde bordeel. Broer gaat hem zoeken en zijn zus neemt wraak.

cultuurverschillen, familiebanden, bedrog+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

Trouw Doorbraakroman

Het Meesterstuk

Roman Anna Enquist, 1994

Johan Steenkamer is kunstschilder. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Volgens hem is de zin van het leven keihard werken om vervolgens beroemd te worden. Johan gaat vreemd met een leerlinge van hem, Zina. Het huwelijk van Ellen en Johan stelt weinig meer voor.

Don Giovanni, zwartgallig, psychologe+

Gouden Ezelsoor

Blauwe maandagen

Roman Arnon Grunberg, 1994

De 23-jarige Arnon Grunberg debuteerde met deze autobiografische roman, waarin hij verslag doet van zijn leven als Amsterdamse scholier en zoon van een door de oorlog getekend joods echtpaar.

cultuurverschillen, oorlogservaring+

Gouden Ezelsoor

De wetten

Roman Connie Palmen, 1991

In zeven jaar ontmoet Marie Deniet zeven mannen: de astroloog, de epilepticus, de filosoof, de priester, de fysicus, de kunstenaar en de psychiater. Zij begeert in hen vooral de wetenschap die haar in staat stelt de wereld te doorgronden.

Bildungsroman, bestseller+

Trouw Doorbraakroman

De zwarte met het witte hart

Roman, Historisch Arthur Japin, 1987

In 1837 werden twee Afrikaanse prinsjes door de Nederlandse regering als onderpand in een illegale handelstransactie naar Nederland gevoerd en hier opgevoed. De ene prins past zich aan, wordt als een Nederlander, de ander probeert zijn Afrikaanse identiteit te behouden.

Indie, ontvoering, cultuurverschillen+

Trouw Doorbraakroman

Opwaaiende zomerjurken

Roman Oek de Jong, 1979

Debuutroman over één persoon, de opgroeiende jongen Edo Mesch, die constant bezig is situaties en emoties te analyseren en daarin erg destructief te werk gaat, al is dat niet zijn bedoeling.

ontwikkeling, Zeeuwse eilanden+

Inschrijven nieuwsbrief