Top 10 Suriname

Lijst van Tessa Leuwsha

Badal

Roman Anil Ramdas, 2011

In Badal beschrijft de Surinaams-Nederlandse journalist Anil Ramdas via een alter ego de mechanismen van zijn eigen val. Badals huwelijk is voorbij en zijn loopbaan ten einde. Ramdas weet dwars door die tragiek een gelaagde sociaal-maatschappelijke studie te verweven.

Zandvoort, overleden, cVaPzjYzkVbDSSpd+

Lijst van Tessa Leuwsha

De zwarte lord

Roman, Historisch Rihana Jamaludin, 2010

Suriname blijkt een samenleving doortrokken van de gevolgen van slavernij: een zwarte of witte huid bepaalt de kwaliteit van leven. Regina belandt in een steekspel van belangen. Als duidelijk wordt dat ook zij niet loepzuiver van ras is, verruilt ze haar naïviteit voor ...

discriminatie, rassenscheiding, debuut+

De Parbo-Blues Lijst van Tessa Leuwsha

De Parbo-Blues

Roman Tessa Leuwsha, 2005

Anna, dochter van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader, gaat op zoek naar het verleden van haar vader, in Paramaribo en Nickerie. Het wordt ook een confrontatie met haar eigen jeugd.

Miles Davis, debuut, Jordaan+

Lijst van Tessa Leuwsha

De Koningin van Paramaribo

Roman Accord Clark, 1999

Maxi Linder (1902-1981) de bekendste hoer van Suriname was geliefd bij zeelieden en soldaten uit Nederland. Dit boek beschrijft de opkomst en ondergang van deze omstreden vrouw, die al bij leven een legende was maar een eenzame dood stierf omringd door haar eenenvijftig honden.

Robin Hood, bedrog, geslachtsziekten+

P.C.Hooftprijs 2015

Gewaagd leven

Roman Astrid Roemer, 1996

Het eerste deel van een trilogie over Suriname en Nederland. Het verhaal speelt tijdens de koortsachtige jaren van revolutionaire politieke veranderingen. Na een ingrijpend incident kijkt Onno, een jonge Surinamer, terug op zijn woelige jeugd in en buiten Paramaribo.

geboorteland, creool+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

Lijst van Tessa Leuwsha

Spiegel van de Surinaamse poëzie

Poezie Michiel van Kempen, 1995

Verzameling van Surinaamse poëzie in de verschillende talen die het land rijk is. De bundel bevat werk van de bekende Surinaamse dichters Dobru, Trefossa, Shrinivási en Michaël Slory, maar ook niet eerder gepubliceerde liederen uit de orale tradities van inheemse volken.

koloniaal+

Lijst van Tessa Leuwsha

Hoe duur was de suiker

Roman, Historisch Cynthia McLeod, 1985

Verhaal over twee Joodse plantersdochters en hun slaven in de 18e eeuw in Suriname. De plantage-eigenaren leven in angst voor aanvallen van gevluchte slaven. Maar ook de spanning tussen blanken onderling op de plantages maakt dat de suiker duur wordt betaald.

, +

Lijst van Tessa Leuwsha

Geen onderdelen

Roman Bea Vianen, 1979

De personages in Geen Onderdelen doen verwoede pogingen te breken met knellende banden van het kolonialisme en met de vooroordelen die leven in de kleine Surinaamse samenleving.

vooroordelen, geloofsovertuiging, etnische verdeeldheid+

Lijst van Tessa Leuwsha

Kollektieve schuld –famir’man-Sani

Roman Edgar Cairo, 1976

Over een creoolse familie die een rituele dansavond organiseert voor hun goden. In het koloniale Suriname was de spanning tussen traditionele godsdiensten en het christendom groot. Dit boek is een humorvolle aanklacht tegen cultuuroverheersing tijdens het koloniale bewind.

Afro-Surinaams, Volkskrant, Javanen+

Lijst van Tessa Leuwsha

De stille plantage

Roman Albert Helman, 1951

Een Franse Hugenotenfamilie emigreert in de 17e eeuw naar Suriname. De ongelijke strijd van de familie voor het behoud van hun plantage tegen de oprukkende natuur loopt parallel aan het onrecht van slavernij en van de opsplitsing van de samenleving door rassenverschillen.

kolonisatie, barok+

Lijst van Tessa Leuwsha

Samenleving in een grensgebied

Non-fictie, Historisch Rudolf van Lier, 1949

Samenleving in een grensgebied geldt nog altijd als het standaardwerk over de ontwikkeling van Suriname van een plantagekolonie tot een maatschappij waar invloeden uit het koloniale verleden zich nog steeds doen gelden.

studie, sociaal-historisch, kolonialisme+

Inschrijven nieuwsbrief