Geest en Lichaam

Het uitstapje naar Echo Spring Aanraders Petra Jorissen

Het uitstapje naar Echo Spring

Non-fictie, Historisch Olivia Laing, 2014

Olivia Laing trekt langs de woon- en verblijfplaatsen van zes beroemde Amerikaanse schrijvers, tevens drinkebroers. Ze wilde weten waarom de schrijvers dronken en wat het geestrijk vocht met hen en met hun werk deed.

alcoholisme, schrijver, verslaving+

Aanraders Petra Jorissen

De mierenmaker

Poezie Jan Graafland, 2014

De Goudse stadsdichter Graafland schetst in vierenvijftig verhalende gedichten een beeld van het leven van zijn psychisch zieke vader, grondwerker Graafland. Een vader die van lieverlede veranderde in een medicijngeregelde mensautomaat.

waanziekte, psychiatrie, stadsdichter+

Wat is waanzin? Aanraders Petra Jorissen

Wat is waanzin?

Non-fictie Darian Leader, 2012

Psychoanalyticus Leader rekent af met het cliché dat waanzin betekent: gewelddadige uitbarstingen, toevallen en hallucinaties. Waanzin is niet wat je denkt. De kenmerken zijn vaak niet zichtbaar. Leader biedt een inkijk in het leven van psychotische patienten.

psychiatrie, Freud, Lacan+

Ver van de boom Aanraders Petra Jorissen

Ver van de boom

Non-fictie Andrew Solomon, 2012

Grootste wens van ouders: een `normaal’, gezond kind. Veel kinderen zijn niet `gewoon’, maar autistisch, doof, homo, gehandicapt, transgender, of ze kiezen het pad van de misdaad. Persoonlijke interviews en onderzoek geven een onverwacht beeld van hoe ouders daarmee omgaan.

verhalen, interview, wetenschap+

Eindelijk invalide Aanraders Petra Jorissen

Eindelijk invalide

Non-fictie Boudewijn Paans, 2011

Boudewijn Paans, was z’n leven lang spastisch. Dat hoorde gewoon bij zijn leven. Na een herseninfarct heeft hij een rollator, orthopedische laarzen, een rolstoel en een traplift. Het valt niet meer te ontkennen of te camoufleren: Paans is nu eindelijk echt gehandicapt.

spasticiteit, VPRO, herseninfarct+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

De keizer aller ziektes Aanraders Petra Jorissen

De keizer aller ziektes

Medisch Siddhartha Mukherjee, 2010

Een beschrijving van de eerste gedocumenteerde gevallen van de ziekte kanker, duizenden jaren geleden, tot de dag van vandaag. Oncoloog, onderzoeker Mukherjee doet verslag van ontdekkingen, tegenslagen, overwinningen, hoopvolle ontwikkelingen en nieuwe inzichten van de ...

wetenschap, historisch, kanker+

AanradersAernoudBourdrez

Stalling for Time: My Life as an FBI Hostage Negotiator

Non-fictie, Autobiografisch Gary Noesner, 2010

Bourdrez: "Listening is the cheapest yet most powerful concession we can make." Indrukwekkende inzichten van Hostage Negotiator en oprichter van de FBI Conflict Negotiation Unit. Goed toepasbaar in alledaagse onderhandelingen.

No tags yet+

Aanraders Petra Jorissen

Alleen. Berichten uit de isoleercel

Non-fictie Wouter Kusters, 2007

Auteurs berichten over persoonlijke ervaringen met een verblijf in een isoleercel, naar hun idee het ultieme alleen-zijn. Ze geven daarmee de waanzin van binnenuit een stem.

Sam Gerrits, Jannemiek Tukker, debuut+

Excellent onderhandelen AanradersAernoudBourdrez

Excellent onderhandelen

Non-fictie Roger Fisher, 2007

Bourdrez: ‘To know what you know and what you do not know, that is true knowledge’ (Confucius). Na het lezen van dit boek realiseerde ik me nog beter hoeveel ik nog niet wist. Verplichte kost voor iedere onderhandelaar.

William Ury, Bruce Patton+

AanradersAernoudBourdrez

Beyond reason: Using emotions as you negotiate

Non-fictie Roger Fisher, 2006

Bourdrez: Must read over de belangrijkste emoties in conflicten. "We regularly apply the skills of Beyond Reason to create the straightforward dialogue that resolves the vast majority of our negotiations." Lt. Cambria, Commanding Officer, NYPD Hostage Negotiation Team

Daniel Shapiro, onderhandelen, deal+

Annie Romein Prijs 1993

Heden ik

Non-fictie Renate Dorrestein, 2005

De succesvolle auteur Dorrestijn kampte met ME, een ziekte die nauwelijks zichtbaar is en moeilijk te genezen. Ze doet verslag van haar zoektocht naar genezing. Vaak hilarisch, maar ook verbijsterend vanwege het onbegrip, de vooroordelen en het gebrek aan kennis bij artsen.

vermoeidheid, dieet, Chronisch ziek+

AanradersAernoudBourdrez

Blink: the power of thinking without thinking

Non-fictie Malcolm Gladwell, 2005

Bourdrez: Aan de hand van spannende en amusante anekdotes legt Gladwell uit hoe we erin kunnen slagen betere besluiten te nemen door beter te vertrouwen op onze gut-feeling. De ratio is nog steeds belangrijk, maar vooral om de gut-feeling te toetsen.

management, beslissingen, keuzestress+

De aap in ons: waarom we zijn wie we zijn AanradersAernoudBourdrez

De aap in ons: waarom we zijn wie we zijn

Non-fictie Frans de Waal, 2005

Bourdrez: Bij de aap zoek je geen rechtvaardiging voor zijn gedrag. Hooguit een verklaring. Dit boek geeft die verklaring. Nuttig als je moet onderhandelen met die andere primaat, de mens.

No tags yet+

Aanraders Petra Jorissen

Het refrein is Hein

Essay, Columns Bert Keizer, 2003

Literair-filosofische bespiegelingen over leven en sterven is een verpleeghuis van de hand van filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer. Met de nodige humor wordt een werkelijkheid geschetst waar de meeste mensen liever niet te vaak aan denken.

medisch, interviews, +

Het instituut Aanraders Petra Jorissen

Het instituut

Roman Vincent Bijlo, 2000

Roman van de blinde cabaretier Vincent Bijlo. Over het leven van een ambitieus , avontuurlijk, ontheemd blind jongetje in een blindeninternaat in de jaren zeventig. Ook zijn angst voor de `boze buitenwereld’, grotendeels bevolkt door ziende medemensen, komt aan bod.

cabaretier, columnist, blind zijn+

Aprilheks Aanraders Petra Jorissen

Aprilheks

Roman Majgull Axelsson, 1997

Een moeder heeft haar eerste, ernstig gehandicapte kind meteen in een instelling heeft geplaatst en daarna 3 pleegdochters aangenomen. Die weten niets van het zusje in de instelling dat de gave heeft de pleegzusjes die haar plaats `gestolen hebben’, vanaf haar bed, in de ...

lichamelijk gehandicapt, flashbacks, pleegkinderen+

Verlangen naar beter Aanraders Petra Jorissen

Verlangen naar beter

Poezie Henk van Zuiden, 1996

Ziek zijn hoort bij het leven, maar kan ook een verrijking zijn. Reeds gepubliceerde en speciaal voor deze bundel geschreven gedichten die met ziekte te maken hebben opgenomen. Gevestigde en onbekende dichters tonen iets van de kracht die ziek-zijn los kan maken.

Fonds voor Chronisch Zieken, handicap+

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap AanradersAernoudBourdrez

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Non-fictie Stephen R. Covey, 1989

Bourdrez: Ieder van de 7 habits bracht mij nieuwe inzichten. Met stip op 1: the second habit - Begin with the end in mind. Cruciaal in iedere conflictonderhandeling. Heerlijk op z'n Amerikaans verwoord.

No tags yet+

Nee heb je Aanraders Petra Jorissen

Nee heb je

Non-fictie Renate Rubinstein, 1985

Schrijfster en columniste Rubinstein over leven met de ziekte Multiple Sclerose. Leven en ziekte zijn niet van elkaar te onderscheiden stelt ze in wat ze noemt een ‘egocentrisch boek, vol goede raad aan haarzelf.’ Zeker ook voor anderen, ziek of niet.

Multiple Sclerose, neurologie, ongeneeslijk+

Ziekte als spookbeeld Aanraders Petra Jorissen

Ziekte als spookbeeld

Medisch, Essays Susan Sontag, 1980

Cultuurhistorische beschouwing, voornamelijk aan de hand van literaire werken, over de fantasieën en symbolische betekenissen die in de loop der tijden aan bepaalde ziekten zijn verbonden.

kanker+

Lateraal denken AanradersAernoudBourdrez

Lateraal denken

Non-fictie Edward de Bono, 1972

Bourdrez: Lateraal denken beschrijft het verschil met de standaard benadering van problemen, die verticaal/logisch is. Deze zijdelingse manier van denken helpt bij het doorbreken van vastgeroeste patronen. Belangrijker: zijdelings denken leidt tot bijzondere resultaten.

No tags yet+

AanradersAernoudBourdrez

The strategy of conflict

Non-fictie Thomas Schelling, 1960

Bourdrez: Aaneenschakeling van strategische observaties en lessen. Voor de ervaren onderhandelaar.

Harvard, Yale+

Eureka Boekenprijs 2009

De depressie-epidemie

Non-fictie Trudy Dehue

Dehue beschrijft de geschiedenis van het begrip depressiviteit. In haar verhaal integreert ze o.a. de geschiedenis van het begrip, de aandelenmarkt voor antidepressiva en de steeds veranderende betekenissen. De aandacht voor depressie is toegenomen, de stoornis zelf niet.

psycholoog, hoogleraar, Rijksuniversiteit Groningen+

Inschrijven nieuwsbrief