Obama

DeIJzerenLijst

Eros en de filosofie

Non-fictie Rudi te Velde, 2006

Een reconstruerende interpretatie van het Symposium van de Griekse filosoof Plato dat over liefde gaat, zowel in de betekenis van erotisch verlangen als in overdrachtelijke zin bron van creativiteit, van morele verheffing en inspiratie tot een nobel en voortreffelijk leven.

erotiek+

De ideale staat DeIJzerenLijst

De ideale staat

Non-fictie Plato, 1975

Plato’s filosofie heeft alle eeuwen overleefd. Zijn grootste werk staat als een monument overeind.

filosofie, beroepsspecialisatie, staatsvormen+

Een theorie van rechtvaardigheid DeIJzerenLijst

Een theorie van rechtvaardigheid

Non-fictie John Rawls, 1971

In 'Een theorie van rechtvaardigheid' ontwerpt Rawls een theorie waarin hij uiteenzet hoe we op een eerlijke manier kunnen bepalen wat rechtvaardig is.

rechtsfilosofie, moraalfilosofie+

DeIJzerenLijst

Dialogen

Non-fictie Plato, 1960

De vier bekendste dialogen van de Griekse filosoof Plato (427-347 v.Chr.) zijn in dit boek gebundeld: het Symposium, de Apologie, Crito en Phaedo.

No tags yet+

De menselijke conditie DeIJzerenLijst

De menselijke conditie

Non-fictie Hannah Arendt, 1958

De hoofdstelling van Arendt is dat van alle karakteristieke verrichtingen van de mens niet het doen, dat is gericht op het bevredigen van lichamelijke behoeftes, en ook niet het werk, met als doel de productie van gebruiksvoorwerpen, maar het handelen is, in de brede betekenis.

No tags yet+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

DeIJzerenLijst

Ethica Nicomachea

Non-fictie Aristoteles, 1954

De Ethica Nicomachea is een van de meest toegankelijke teksten van Aristoteles. Het is ook een belangrijk werk, want het is de eerste systematische uiteenzetting over ethiek in de westerse wijsbegeerte. Bovendien staat het werk aan de oorsprong van een bepaalde wijsgerige ...

No tags yet+

De open samenleving en haar vijanden DeIJzerenLijst

De open samenleving en haar vijanden

Non-fictie Karl Popper, 1945

De open samenleving en haar vijanden is een politiek-filosofisch boek van Karl Popper, geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor het eerst gepubliceerd in twee delen in 1945. In het boek behandelt Popper drie filosofen wier ideeën hij gevaarlijk achtte voor de ' ...

No tags yet+

Het kapitaal DeIJzerenLijst

Het kapitaal

Non-fictie Karl Marx, 1867

Het Kapitaal, Kritiek der politieke economie is het hoofdwerk van Karl Marx. Het eerste deel werd gepubliceerd in 1867. Het tweede deel verscheen in 1885, twee jaar na Marx' dood, en het derde in 1894.

kapitalisme, communisme, economie+

Kritiek van de zuivere rede DeIJzerenLijst

Kritiek van de zuivere rede

Non-fictie Immanuel Kant, 1781

Kant zei dat de Kritiek van de zuivere rede een 'tweede copernicaanse wending´ betekende. Het idee dat de aarde het centrum van ons zonnestelsel vormde, werd door Copernicus verworpen; op soortgelijke wijze verwierp Kant de vooronderstelling dat de natuur iets is dat ...

studie, HiPMvWvalsqbP, QinRkPMAGhlzvMEQlM+

DeIJzerenLijst

Ethica

Non-fictie Benedictus de Spinoza, 1675

Benedictus (of Baruch) de Spinoza is samen met Descartes en Leibniz de belangrijkste filosoof van het rationalisme. Van de drie is Spinoza's geloof in de rede het meest radicaal: voor hem waren God en de (wetten van de) natuur hetzelfde.

No tags yet+

Meditaties over de eerste filosofie DeIJzerenLijst

Meditaties over de eerste filosofie

Non-fictie René Descartes, 1641

Het boek is grotendeels metafysisch van aard en Descartes is erop uit het bestaan van God en de onsterfelijkheid van de ziel te bewijzen.

No tags yet+

Inschrijven nieuwsbrief