Libris Literatuurprijs 2015

De consequenties Anton Wachterprijs 2014

De consequenties

Roman, Kunst Nina Weijers, 2014

Jonge kunstenares raakt door haar nieuwe project verstrikt in haar verleden.

literatuur, fotografie, LibrisLonglist+

Monte Carlo LibrisLonglist

Monte Carlo

Roman Peter Terrin, 2014

Monteur bij de Grand Prix in Monaco red het leven van jonge filmster, die zijn leven, op het Engelse platteland, sterk zal veranderen.

helden, Formule 1, glamour+

Zeer helder licht LibrisLonglist

Zeer helder licht

Roman Wessel te Gussinklo, 2014

Eenendertigjarige zwerver wordt verliefd op eenentwintigjarige studente uit de hogere klasse van de maatschappij.

liefde, AKOtoplijst2014+

LibrisLonglist

Roxy

Roman Esther Gerritsen, 2014

Roxy is zevenentwintig als haar man met zijn minnares verongelukt. Ze blijft achter met hun dochter, hun huis, de auto, zijn assistente, de oppas en de schaamte om dit roemloos einde van hun huwelijk. Haar familie ontfermt zich over haar, maar Roxy zoekt geen troost, ze zoekt ...

bedrog, vreemdgaan, LibrisShortlist+

LibrisLonglist

De blauwe nacht

Deductie Jan Siebelink, 2014

De blauwe nacht speelt aan het begin van de jaren zestig in Parijs. De Gaulle is aan de macht, de Algerijnse vrijheidsstrijd houdt het land bezig, de OAS pleegt aanslagen in de hoofdstad.

seks, politiek, OLgvGqzqD+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

LibrisLonglist

Meriswin

Roman Hafid Bouazza, 2014

Meriswin: het verhaal van een verwoestende ziekte, die het lichaam tot slaaf maakt, maar de geest niet in haar greep krijgt. De roman is deels geïnspireerd door de Arabische wijnliederen die Bouazza vertaald heeft.

geesteziekte, proza, dranklied+

Libris Literatuurprijs 2015

Ik kom terug

Roman, Autobiografisch Adriaan van Dis, 2014

Het boek vertelt het verhaal van de maanden voorafgaand aan de dood van van Dis' moeder, waarin hij een pact sluit met moeder de zwijgende leugenaar: hij een verhaal, zij een pil. Hij rijdt met haar onder andere naar haar Zeeuwse geboortegrond, waar hij over allerlei ...

euthenasie, rusthuis, Jappenkamp+

LibrisLonglist; longlist_eci2015; shortlist_eci2015; de-winnaars-van-2015

Het hout

Roman Jeroen Brouwers, 2014

Het verhaal speelt zich af 8 jaar na de dood van Hitler, op een pensionaat voor jongens van 12-16 jaar. In proza schrijft Brouwers een felle, agressieve aanklacht tegen de macht van de katholieke kerk.

seksueel misbruik, Christendom, kostschool+

BNGLiteratuurprijsLonglist

Efter

Roman Hanna Bervoets, 2014

Met haar nieuwe roman Efter levert Hanna Bervoets opnieuw een absurd verhaal af waarin dood en destructie een grote rol spelen. Dit keer is het de liefde die de mensheid langzaam dreigt te verwoesten.

LibrisLonglist+

BNGLiteratuurprijsLonglist; longlist_eci2015

Hoogvlakte

Roman Naomi Rebecca Boekweit, 2014

Maite van Veen ging twee jaar geleden naar Feldi, in het noordoosten van Zwitserland, om er als knecht op een boerderij te werken. Inmiddels kent ze alle koeien persoonlijk, beter misschien nog dan ze boer Moser kent, of boer Wyss van de grote melkveehouderij ‘aan de ...

lesbisch, natuur, Zwitserland+

De offers LibrisLonglist

De offers

Roman Kees van Beijnum, 2014

In De offers stelt de liefde voor een Japanse vrouw een jonge rechter voor een onmogelijke keuze: blijft hij trouw aan zijn principes, of overtreedt hij de wet om een leven te redden?

No tags yet+

LibrisLonglist; longlist_eci2015

Theatro Olimpico

Roman Kees 't Hart, 2014

Teatro Olimpico is geschreven in de vorm van een subsidie-aanvraag. Een subsidieverzoek achteraf ingediend wel te verstaan, want de kosten zijn al gemaakt.

toneelfestival, LibrisShortlist, test55+

LibrisLonglist

De hemel boven Parijs

Roman Bregje Hofstede, 2014

De eerste keer dat de Parijse hoogleraar kunstgeschiedenis Olivier Massarin de Nederlandse Sofie Schoonhoven ziet, is zij een silhouet in zijn collegezaal. Ze betovert hem gelijk: 'Van tijd tot tijd vergat hij naar zichzelf te luisteren.'

liefde, verleden+

LibrisLonglist

Vertrouwd Voordelig

Roman Peter Middendorp, 2014

Vincent Hensel, de zestienjarige hoofdpersoon van Vertrouwd voordelig, heeft het zeer zeker niet naar zijn zin in het Emmen van de late jaren tachtig. Omdat hij in korte tijd twee maal van school is gestuurd ziet hij zich genoodzaakt zijn dagen te vullen als werknemer bij de ...

winkelcentrum, koopjesjagers+

LibrisLonglist; longlist_eci2015

Godin, held

Roman Gustaaf Peek, 2014

Door het verhaal te vertellen als hij het vertelt, namelijk achterstevoren, benadrukt Gustaaf Peek de eindigheid van liefde. Zelfs, of juist, als het om een grote liefde gaat die nooit een officiële status heeft gekregen.

LibrisShortlist+

LibrisLonglist

De zangbreker

Roman Carolina Trujillo, 2014

Streng afgerichte duivelse wezens, roekeloze mensen en de dood gaan met elkaar aan de haal in Trujillo’s derde roman. Geweld en misère worden wederom niet geschuwd. Op geraffineerde en nietsontziende wijze wordt Montevideo – haar geboortestad – bedolven onder ...

Zuid-Amerika, surrealiteit+

LibrisLonglist

Dieven van vuur

Roman Ivo Victoria, 2014

‘Mensen gaan weg, de verhalen blijven hangen.’ Met dit gegeven neemt Ivo Victoria ons mee naar radiopiraterij in Antwerpen in de jaren tachtig, naar het ‘pop­gebeuren’ daar tien jaar later, naar jazz, diefstal, vriendschap, liefde.

No tags yet+

LibrisLonglist

IJstijd

Roman Maartje Wortel, 2014

Wie is James Dillard? Wanneer bén je iemand? Over die vraag gaat IJstijd. Dillards identiteit kan alleen worden vastgesteld via die van anderen. Hij is de zoon van zijn ouders, vooral van zijn moeder, die het altijd te druk heeft om met hem te spreken.

No tags yet+

Inschrijven nieuwsbrief