De Eerste Wereldoorlog

Slaapwandelaars. Hoe Europa ten oorlog trok Scheltema Geschiedenis Top 10 2014

Slaapwandelaars. Hoe Europa ten oorlog trok

Non-fictie, Historisch Christopher Clark, 2014

Analyse van de aanloop naar en het verloop in de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog.

BesteBoekenWOI+

BesteBoekenWOI

1914. Het vervloekte jaar

Non-fictie Dirk Verhofstadt, 2014

Dirk Verhofstadt, de broer van de fractieleider van de liberalen in het Europese Parlement Guy Verhofstadt, beschrijft het jaar 1914 van dag tot dag, elke dag krijgt een kort lemma, en geeft op deze manier een indringend tijdsbeeld.

No tags yet+

BesteBoekenWOI

Schampschot

Non-fictie, Historisch Paul van der Steen, 2014

Nederland ontsnapte aan de verschrikkingen van WOI en bleef neutraal. Toch kreeg Nederland wel te maken met de effecten van de Groote Oorlog. Het interessantste boek over Nederland en de Eerste Wereldoorlog is Schampschot, waarin de geschiedenis van Eijsden centraal staat.

No tags yet+

BesteBoekenWOI

Na de catastrofe

Non-fictie, Reportages Frits Boterman, 2014

Deze interessante bundel bevat biografieën van belangrijke politici, schrijvers en kunstenaars die allemaal diepgaand door WOI zijn beïnvloed. Elk artikel geeft een inkijkje in het leven en werk van belangrijke mensen uit de 20ste eeuw, en daarmee ook in de politiek en de ...

No tags yet+

BesteBoekenWOI

IJzeren oogst

Non-fictie, Historisch Korneel de Rynck, 2014

Naast bekende slagen, beschrijft de Rynck ook de minder bekende, zoals de mislukte Oostenrijkse offensieven tegen Servië in 1914, het Russische beleg van het Oostenrijke fort Przemyśl in de winter van 1914-1915 en de odyssee van het Servische leger naar het Griekse eiland ...

No tags yet+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

Hitlers furiën BesteBoekenWOII

Hitlers furiën

Non-fictie, Historisch Wendy Lower, 2013

Boek waarin de schrijfster betoogt dat vrouwen een net zo’n grote rol hadden in de Holocaust als de mannelijke beulen waarover al zoveel boeken zijn geschreven. Gebaseerd op twintig jaar archiefonderzoek in Oost-Europa en honderden interviews met betrokkenen.

geschiedenis, nationaalsocialisme, nazisme+

BesteBoekenWOI

Brave Little Belgium

Verhalenbundel, Historisch Marc de Geest, 2013

Aan België ging de Groote Oorlog helaas niet voorbij. De Belgen probeerden de Duitsers tegen te houden, maar uiteraard konden ze niet tegen de overmacht op. De verwoesting van België maar ook het dappere verzet en de uiteindelijke bevrijding van het land komen in het boek aan ...

No tags yet+

Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog BesteBoekenWOI

Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog

Non-fictie, Historisch Thomas Weber, 2013

Was Hitler representatief voor het regiment waarin hij diende tijdens WOI, het Beierse List-regiment, en zou hij zonder deze oorlog niet de man zijn geworden die hij werd? Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog is een boeiend boek over een onbekende, maar zeer belangrijke ...

No tags yet+

De Eerste Wereldoorlog herdacht BesteBoekenWOI

De Eerste Wereldoorlog herdacht

Non-fictie, Foto Gary Sheffiel, 2013

De Eerste Wereldoorlog herdacht staat vol met historische foto’s. Ook staan er losse briefkaarten en posters in, replica’s van originele brieven die in de oorlog zijn geschreven en beroemde propagandaposters uit die tijd.

No tags yet+

Achter gesloten deuren BesteBoekenWOII

Achter gesloten deuren

Non-fictie, Historisch Laurence Rees, 2013

De oorlog tegen Hitler maakte Churchill, Roosevelt en Stalin tot bondgenoten. Maar de belangen van hun landen kwamen niet altijd overeen. Rees beschrijft het fascinerende pokerspel tussen de drie geallieerde oorlogsleiders.

oorlog, politiek, leiderschap+

Bloedlanden BesteBoekenWOII

Bloedlanden

Non-fictie, Historisch Timothy Snyder, 2011

Tussen 1930 en 1953 zijn in Polen, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische landen meer dan 14 miljoen mensen vermoord. Hun beulen heetten Hitler en Stalin. Snyder wijst erop dat het lijden voor de ‘bloedlanden’ niet begon in 1940 en niet ophield in 1945.

oorlog, kamp, genocide+

BesteBoekenWOII

Heinrich Himmler

Non-fictie, Historisch Peter Longerich, 2008

Indrukwekkende biografie van de hoogste baas van de SS en de Duitse politie. Himmler komt eruit naar voren als een frikkerige controlefreak met verwrongen ideeën over mannelijkheid, eer en fatsoen.

politiek, SS, leiderschap+

BesteBoekenWOII

Weest manlijk, zijt sterk.

Non-fictie, Historisch Jolande Withuis, 2008

De verzetsman Pim Boellaard overleefde de concentratiekampen Natzweiler en Dachau. In de kampen trad hij verbindend op tussen Nederlandse gevangenen van verschillende politieke en levensbeschouwelijke achtergronden.

oorog, vrede, verzet+

De Eerste Wereldoorlog BesteBoekenWOI

De Eerste Wereldoorlog

Non-fictie John Keegan, 1998

Soms kan achter een eenvoudige titel een prachtig boek schuilgaan. De militaire historicus John Keegan schreef een indrukwekkend boek, waarin vanzelfsprekend vooral het militaire aspect van de oorlog het leeuwendeel van de aandacht krijgt.

No tags yet+

Waarom de geallieerden wonnen BesteBoekenWOII

Waarom de geallieerden wonnen

Non-fictie, Historisch Richard Overy, 1995

De geallieerde overwinning lijkt achteraf zo vanzelfsprekend dat weinigen zich hebben afgevraagd hoe die tot stand kwam. Overy behandelt stap voor stap de militaire en politieke beslissingen waardoor Duitsland en Japan konden worden verslagen.

Hitler, vrede+

BesteBoekenWOII

Mussert, een politiek leven

Non-fictie, Historisch Jan Meyers, 1984

Vlotgeschreven biografie van Anton Mussert. Meyers karakteriseert de leider van de NSB als burgerlijk, bekrompen en naïef. Een schertsfiguur, die zich uit ijdelheid en gebrek aan ruggengraat voor het karretje van de Duitse bezetter liet spannen.

oorlog, NSB, Hitler+

Kanttekeningen bij Hitler BesteBoekenWOII

Kanttekeningen bij Hitler

Essay Sebastian Haffner, 1978

Joachim Fest had 200 bladzijden nodig om de laatste dagen van Hitler te beschrijven, Ian Kershaw ruim het tienvoudige voor zijn hele leven. Dat die biografie ook zeer beknopt kan, bewees Sebastiaan Haffner.

oorlog, politiek, nazi+

De duisternis tegemoet BesteBoekenWOII

De duisternis tegemoet

Non-fictie, Historisch Gitta Sereny, 1974

Sereny interviewde Franz Stangl, de commandant van het vernietingingskamp Treblinka. Het resultaat is een huiveringwekkend beeld van het kampsysteem en de mechanismen waardoor mensen kunnen veranderen in massamoordenaars.

oorlog, kampbewaarder, nazi+

BesteBoekenWoII

Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom, 1940-1945

Non-fictie Jacques Presser, 1965

De Amsterdamse hoogleraar Presser schreef in 1965 een opzienbarende geschiedenis van de Holocaust in Nederland. In het tweedelige boek zet hij uiteen hoe de Joden stap voor stap uit de Nederlandse samenleving werden verwijderd.

oorlog, Hitler, nazi+

De SS-staat. Het systeem der Duitse concentratiekampen BesteBoekenWOII

De SS-staat. Het systeem der Duitse concentratiekampen

Non-fictie, Autobiografisch Eugen Kogon, 1946

De Duitser Eugen Kogon gebruikt de dossiers en verhalen van gevangenen om een beeld te schetsen van wat zich afspeelde in concentratiekampen. Kogon zat zelf zes jaar als politiek gevangene in kamp Buchenwald.

oorlog, vrede, concentratiekamp+

Van het Westelijk front geen nieuws BesteBoekenWOI

Van het Westelijk front geen nieuws

Roman Erich Maria Remarque, 1929

Laconiek-zakelijk, maar indrukwekkend en somber stemmend verslag van verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog

No tags yet+

Inschrijven nieuwsbrief