70 jaar vrijheid

Hitlers furiën BesteBoekenWOII

Hitlers furiën

Non-fictie, Historisch Wendy Lower, 2013

Boek waarin de schrijfster betoogt dat vrouwen een net zo’n grote rol hadden in de Holocaust als de mannelijke beulen waarover al zoveel boeken zijn geschreven. Gebaseerd op twintig jaar archiefonderzoek in Oost-Europa en honderden interviews met betrokkenen.

geschiedenis, nationaalsocialisme, nazisme+

Achter gesloten deuren BesteBoekenWOII

Achter gesloten deuren

Non-fictie, Historisch Laurence Rees, 2013

De oorlog tegen Hitler maakte Churchill, Roosevelt en Stalin tot bondgenoten. Maar de belangen van hun landen kwamen niet altijd overeen. Rees beschrijft het fascinerende pokerspel tussen de drie geallieerde oorlogsleiders.

oorlog, politiek, leiderschap+

Bloedlanden BesteBoekenWOII

Bloedlanden

Non-fictie, Historisch Timothy Snyder, 2011

Tussen 1930 en 1953 zijn in Polen, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische landen meer dan 14 miljoen mensen vermoord. Hun beulen heetten Hitler en Stalin. Snyder wijst erop dat het lijden voor de ‘bloedlanden’ niet begon in 1940 en niet ophield in 1945.

oorlog, kamp, genocide+

BesteBoekenWOII

Heinrich Himmler

Non-fictie, Historisch Peter Longerich, 2008

Indrukwekkende biografie van de hoogste baas van de SS en de Duitse politie. Himmler komt eruit naar voren als een frikkerige controlefreak met verwrongen ideeën over mannelijkheid, eer en fatsoen.

politiek, SS, leiderschap+

BesteBoekenWOII

Weest manlijk, zijt sterk.

Non-fictie, Historisch Jolande Withuis, 2008

De verzetsman Pim Boellaard overleefde de concentratiekampen Natzweiler en Dachau. In de kampen trad hij verbindend op tussen Nederlandse gevangenen van verschillende politieke en levensbeschouwelijke achtergronden.

oorog, vrede, verzet+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

Waarom de geallieerden wonnen BesteBoekenWOII

Waarom de geallieerden wonnen

Non-fictie, Historisch Richard Overy, 1995

De geallieerde overwinning lijkt achteraf zo vanzelfsprekend dat weinigen zich hebben afgevraagd hoe die tot stand kwam. Overy behandelt stap voor stap de militaire en politieke beslissingen waardoor Duitsland en Japan konden worden verslagen.

Hitler, vrede+

BesteBoekenWOII

Mussert, een politiek leven

Non-fictie, Historisch Jan Meyers, 1984

Vlotgeschreven biografie van Anton Mussert. Meyers karakteriseert de leider van de NSB als burgerlijk, bekrompen en naïef. Een schertsfiguur, die zich uit ijdelheid en gebrek aan ruggengraat voor het karretje van de Duitse bezetter liet spannen.

oorlog, NSB, Hitler+

Kanttekeningen bij Hitler BesteBoekenWOII

Kanttekeningen bij Hitler

Essay Sebastian Haffner, 1978

Joachim Fest had 200 bladzijden nodig om de laatste dagen van Hitler te beschrijven, Ian Kershaw ruim het tienvoudige voor zijn hele leven. Dat die biografie ook zeer beknopt kan, bewees Sebastiaan Haffner.

oorlog, politiek, nazi+

De duisternis tegemoet BesteBoekenWOII

De duisternis tegemoet

Non-fictie, Historisch Gitta Sereny, 1974

Sereny interviewde Franz Stangl, de commandant van het vernietingingskamp Treblinka. Het resultaat is een huiveringwekkend beeld van het kampsysteem en de mechanismen waardoor mensen kunnen veranderen in massamoordenaars.

oorlog, kampbewaarder, nazi+

BesteBoekenWoII

Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom, 1940-1945

Non-fictie Jacques Presser, 1965

De Amsterdamse hoogleraar Presser schreef in 1965 een opzienbarende geschiedenis van de Holocaust in Nederland. In het tweedelige boek zet hij uiteen hoe de Joden stap voor stap uit de Nederlandse samenleving werden verwijderd.

oorlog, Hitler, nazi+

De SS-staat. Het systeem der Duitse concentratiekampen BesteBoekenWOII

De SS-staat. Het systeem der Duitse concentratiekampen

Non-fictie, Autobiografisch Eugen Kogon, 1946

De Duitser Eugen Kogon gebruikt de dossiers en verhalen van gevangenen om een beeld te schetsen van wat zich afspeelde in concentratiekampen. Kogon zat zelf zes jaar als politiek gevangene in kamp Buchenwald.

oorlog, vrede, concentratiekamp+

Inschrijven nieuwsbrief