ECI Literatuurprijs

nrczomertop10; longlist_eci2015; shortlist_eci2015; BestVerkocht2015; libris-longlist-2016; libris-shortlist-2016

De onderwaterzwemmer

Roman P.F. Thomése, 2015

Martin van Heel, geboren in 1930, raakt zo rond Dolle Dinsdag bij de oversteek van een rivier naar reeds bevrijd gebied zijn vader kwijt. Een onderstroom in het koude water? Wie zal het zeggen. De jongen blijft een dag en een nacht wachten, maar er duikt niemand op.

verlies, dood, familie+

longlist_eci2015

Caravantis

Roman Frank Albers, 2015

Caravantis is een magistrale meerstemmige roman, waarin intellect, humor, talig vernuft, lyrische beschrijving en scherpe satire een grandioos verbond aangaan.

Poltiiek+

Libris Literatuurprijs 2015

Ik kom terug

Roman, Autobiografisch Adriaan van Dis, 2014

Het boek vertelt het verhaal van de maanden voorafgaand aan de dood van van Dis' moeder, waarin hij een pact sluit met moeder de zwijgende leugenaar: hij een verhaal, zij een pil. Hij rijdt met haar onder andere naar haar Zeeuwse geboortegrond, waar hij over allerlei ...

euthenasie, rusthuis, Jappenkamp+

LibrisLonglist; longlist_eci2015; shortlist_eci2015; de-winnaars-van-2015

Het hout

Roman Jeroen Brouwers, 2014

Het verhaal speelt zich af 8 jaar na de dood van Hitler, op een pensionaat voor jongens van 12-16 jaar. In proza schrijft Brouwers een felle, agressieve aanklacht tegen de macht van de katholieke kerk.

seksueel misbruik, Christendom, kostschool+

BNGLiteratuurprijsLonglist; longlist_eci2015

Hoogvlakte

Roman Naomi Rebecca Boekweit, 2014

Maite van Veen ging twee jaar geleden naar Feldi, in het noordoosten van Zwitserland, om er als knecht op een boerderij te werken. Inmiddels kent ze alle koeien persoonlijk, beter misschien nog dan ze boer Moser kent, of boer Wyss van de grote melkveehouderij ‘aan de ...

lesbisch, natuur, Zwitserland+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

LibrisLonglist; longlist_eci2015

Theatro Olimpico

Roman Kees 't Hart, 2014

Teatro Olimpico is geschreven in de vorm van een subsidie-aanvraag. Een subsidieverzoek achteraf ingediend wel te verstaan, want de kosten zijn al gemaakt.

toneelfestival, LibrisShortlist, test55+

LibrisLonglist; longlist_eci2015

Godin, held

Roman Gustaaf Peek, 2014

Door het verhaal te vertellen als hij het vertelt, namelijk achterstevoren, benadrukt Gustaaf Peek de eindigheid van liefde. Zelfs, of juist, als het om een grote liefde gaat die nooit een officiële status heeft gekregen.

LibrisShortlist+

GoudenBoekenuilShortlist; longlist_eci2015; shortlist_eci2015

Orgelman

Roman Mark Schaever, 2014

Felix, de gelukkige. Riskant om een kind zo te noemen. Het leven van schilder Felix Nussbaum (1904-1944) begon gelukkig, als kind in een welgesteld gezin en als een uitzonderlijk schilderstalentje. Het eindigde zeer voorbarig in Auschwitz, na ongelukkige jaren als balling in ...

politiek, tweede wereldoorlog, kunst+

GoudenBoekenuilShortlist; longlist_eci2015

Hier wonen ook mensen

Verhalenbundel Rob van Essen, 2014

Het mooiste verhaal in Hier wonen ook mensen is het titelverhaal. De jonge hoofdpersoon gaat met zijn vader en oom mee op vakantie naar Portugal. Zijn moeder is enkele maanden eerder overleden en oom Evert, de broer van zijn moeder, heeft erop aangedrongen dat ze er eens uit ...

No tags yet+

longlist_eci2015

De nachten van Hofman

Roman Willem van Zadelhoff, 2014

In de herfst van 2012 reist de bekende acteur Max Hofman naar Antwerpen, waar hij de hoofdrol zal spelen in een nieuwe enscenering van De meeuw van Tsjechov. Zijn verblijf in Antwerpen verloopt echter anders dan gehoopt..

zelfreflectie, familie+

longlist_eci2015; libris-longlist-2016

Harem

Roman Ronald Giphart, 2014

Liam, zoon van de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope, sluit zich op in een Zweedse boshut om zijn debuutroman te schrijven., met als hoofdpersoon zijn flamboyante vader. Harem is een virtuoze en ontroerende roman over liefde, vaderschap en de kracht van het woord.

Liefde, Vaderschap, Fotografie+

longlist_eci2015; shortlist_eci2015

Compassie

Roman Stephan Enter, 2014

Het leven van Frank van Luijn, bijna veertig, kabbelt al decennialang gemoedelijk van relatie naar relatie. Hij verkiest een bestaan zonder verplichtingen boven de schrale eentonigheid van jaar in jaar uit opgescheept zitten met één partner. Tot hij als een blok valt voor ...

Liefde+

longlist_eci2015

En dan, als ik weg ben

Roman Guido van Heulendonk, 2014

In "En dan, als ik weg ben" staan drie totaal verschillende personen en hun levens centraal. Drie levens die elkaar ergens zullen raken.

muziek, verlies, liefde+

longlist_eci2015

Dichter bij Dordt

Non-fictie Wim Huijser, 2014

C. (Kees) Buddingh’ mag gerekend worden tot de populairste schrijvers van zijn generatie. Met zijn Gorgelrijmen verwierf hij al in de jaren veertig en vijftig zijn eerste bekendheid: ‘De blauwbilgorgel’ is zelfs klassiek geworden. Wim Huijser schreef een biografie over ...

dichter, biografie, melancholie+

longlist_eci2015

Brullen

Roman Marie Kessels , 2014

Dana is jarenlang getergd en zowat tot waanzin gedreven door geluidsoverlast in haar stadse flat en wijkt uit naar een stiller huis in een nieuwbouwwijk. Daar begint haar zoektocht naar 'brullen', naar allerlei vormen van geluid en pijn.

zelfontdekking, psychologie+

longlist_eci2015

De vogels van Europa

Roman Bart Koubaa, 2014

Maarten De Ridder is een gelukkik getrouwd man, heeft drie kinderen, werkt voor de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie en is fervent vogelaar. Wanneer hij tijdens een opsporingsbericht op de televisie een jeugdvriend herkent, wordt hij overvallen door onrust.

Vogels, Onrust, Vriendschap+

longlist_eci2015

In zee gaat niets verloren

Autobiografische roman L.H. Wiener, 2014

In een boek dat van de auteur (1945) geen roman mag heten, doet ik-verteller L.H. Wiener onderzoek naar de met raadsels omgeven familiegeschiedenis van zijn Joodse vader. Hij beschrijft zijn bevindingen tijdens een zeiltocht van Hoorn naar Oostende en terug.

Geschiedenis, Cultuur, Zoektocht+

longlist_eci2015; NS_publieksprijs; BestVerkocht2015

De Stamhouder

Roman Alexander Münninghoff, 2014

Dit boek gaat over drie generaties. De schrijver, zijn vader en grootvader spelen in het verhaal de hoofdrol. Het beschrijft een familie geschiedenis maar ook de wereld geschiedenis , zoals de crisisjaren, opkomst van Hitler Duitsland en de Tweede Wereld oorlog speelt een rol

geschiedenis, oorlog+

longlist_eci2015; longlist-libris-2016

Remington

Roman Bert Natter, 2014

Remington is een ontroerend en liefdevol verhaal van een vader en een zoon. Een oude dichter belt zijn zoon of hij hem uit Hamburg wilt komen halen. De zoon gaat naar Hamburg, niet in het besef dat het de laatste reis wordt die zijn vader ooit zal maken.

Vaderliefde, Reizen, Dood+

longlist_eci2015

Droomportaal

Essaybundel Willem Jan Otten, 2014

Of Otten nu schrijft over persoonlijke geschiedenis, religie, schrijvers, kunstenaars, dichters, de lezer kan steeds gelijktijdig met hem meedenken. Veel essays in Droomportaal - maar liefst tien stukken - gaan over film.

Film, Essay+

longlist_eci2015; shortlist_eci2015

30 Dagen

Roman Annelies Verbeke, 2014

Alphonse verhuist van Brussel naar Westhoek, . Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf, waar hij door zijn klanten uiteindelijk als goeroe wordt gezien.

Zelfreflctie, optimisme+

longlist_eci2015

Het verlangen van de egel

Roman Toon Tellegen, 2014

De egel is eenzaam. Maar als hij de andere dieren wil uitnodigen voor bezoek schrikt hij daarvoor terug. Want hoe weet je zeker dat de visite ook echt leuk wordt? En is hij eigenlijk wel echt zo eenzaam, of is hij gewoon liever alleen?

dieren, dilemma+

longlist_eci2015; shortlist_eci2015; longlist-libris-2016; libris-shortlist-2016

muidhond

Roman Inge Schilperoord , 2014

Nadat Jonathan is vrijgesproken van tbs, trekt hij weer in bij zijn oude, eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden. "Muidhond" beschrijft hoe Jonathan uiteindelijk in de fuik loopt die tot een even onontkoombare als verrassende afloop ...

hGtTqToMHGCo, KjAGUlVScziwSBK, HwAdBSGimZPoDLx+

longlist_eci2015

Maans stilte

Roman Arie Storm, 2014

Als de liftdeuren in de hal van een groot universiteitsgebouw zich openen, is August Voois, docent Creative Writing, er getuige van dat hoogleraar Eddie Maan dood in de lift ligt. Het merkwaardige is dat het lichaam even later, als de deuren opnieuw opengaan, is verdwenen.

Moord, Mysterie, Dood+

longlist_eci2015

Water

Filosofische roman Rene ten Bos

In dit magistrale boek onderzoekt René ten Bos hoe onze verhouding tot water zich weerspiegelt in ons denken. Ten Bos neemt zijn lezer mee op een fascinerende zoektocht naar een waterig denken, dat niet alleen hier en daar in de filosofie aanwezig is, maar ook in de ...

Filosofie+

Inschrijven nieuwsbrief