De top 5 van 2016

Born to Run – mijn verhaal

Autobiografische roman Bruce Springsteen, 2016

Langverwacht: het openhartige verhaal van The Boss. In 2009 trad Bruce Springsteen met de E Street Band op tijdens de Amerikaanse Super Bowl. Deze ervaring en het gevoel na afoop waren zo uniek, dat Bruce besloot ze op te schrijven.

muziek, biografie+

beste-boeken-2016-volkskrant

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?

Non-fictie Frans de Waal, 2016

Dieren zijn slim en hebben emoties, zegt bioloog Frans de Waal in Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?, een prikkelend overzicht van het onderzoek naar diergedrag in de afgelopen eeuw.

natuur, dieren, intelligentie+

beste-boeken-2016-volkskrant

Dublinezen

Roman James Joyce, 2016

Dublinezen is weliswaar het eerste werk van Joyce, maar allerminst eenvoudig. Het wordt altijd een verhalenbundel genoemd, maar is in feite een suite van epifanische inkijkjes in de verlamde ziel van de Dublinees in het begin van de twintigste eeuw.

Ierland, Dublin, geschiedenis+

beste-boeken-2016-volkskrant

Moeders zondag

Roman Graham Swift, 2016

Moeders Zondag is misschien wel het mooiste en meest ontroerende verhaal dat Graham Swift in zijn indrukwekkende literaire carrière heeft geschreven. Een kandidaat voor alle literaire prijzen.

familie+

beste-boeken-2016-volkskrant

Kwaadschiks

Roman A.F.Th. van der Heijden, 2016

De relatie tussen reclameman Nico Dorlas, halverwege de veertig, en zijn jongere vriendin Désirée staat op springen. Dorlas’ aanhoudende drank- en drugsconsumptie, zijn handtastelijkheid en zijn aan paranoia grenzende verlatingsangst vormen een dodelijke combinatie.

drank, drugs, liefde+

Zagen wij een boek over het hoofd? Kreeg het een goede recensie?

Inschrijven nieuwsbrief