Experts

Wie zijn de experts 'achter' deze site?

 

Thijs Pollmann is neerlandicus, werkte als hoogleraar taalkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij was en is zijn hele leven een veellezer, vooral van klassieke werken uit de wereldliteratuur: Tolstoj’s Oorlog en Vrede, Manns Jozef en zijn broers, George Eliots Middlemarch, Couperus’ Boeken der kleine zielen,  Zola’s Germinal, Prousts Verloren tijd, Vestdijks Vuuraanbidders zetten de toon. Dikke boeken dus, maar vooral meeslepende meesterwerken, delicatessen voor de geest, aanraders voor iedereen die zich in een luie stoel uren achtereen kan vermaken met een boek. Met vakantie las hij altijd over de streek waar hij verbleef: voor de herkenbare ‘couleur locale’, voor de atmosfeer, voor de geschiedenis, dezelfde elementen die bepalend zijn voor de keuze van de boeken op deze site.

Arthur van den Boogaard is schrijver, journalist en recensent van sportboeken. Hij studeerde met plezier economie en filosofie.
Sinds de zomer van 1998 leest hij gemiddeld één sportboek per week. Nationale- en internationale titels over alle mogelijke sporten interesseren hem omdat juist de verhalende kant van de sport hem interesseert. Goed geschreven. Goed onderzoek. En bij voorkeur ook boeken en verhalen die worden gekenmerkt door een eigen toon en/of eigen blik. Dat zoekt hij in sportverhalen. Het vele lezen leidde in 2007 tot het samenstellen van een eerste bloemlezing van Nederlandse- en Vlaamse sportverhalen. Zeven jaar later verscheen de uitgebreide en herziene versie, wederom getiteld Sport, met deze keer een selectie van de beste sportverhalen vanaf 1880. Zijn motto: een goed sportverhaal is een goed verhaal. Zie www.eengoedsportverhaal.nl

Vrij Nederland, het Amsterdamse opinieweekblad, maakt al sinds 1980 ieder jaar de Detective- en Thrillergids. Deze bestaat onder andere uit een uitgebreide lijst met in het Nederlands verkrijgbare titels, voorzien van maximaal 5 ‘sterren’. Op 4 juni 2014 verscheen de 35ste gids. Daarmee is VN bij uitstek dé expert op het gebied van spannende literatuur. Als bron voor alle VN-titels met 4 of 5 sterren gebruikten wij de online spannende-boeken-verzameling http://www.vnster.nl/.

DWDD Boeken, in haar eigen woorden: Ze weten álles van boeken, zien er maandelijks stapels nieuwe van én ze hebben een sterke mening: elke laatste dinsdag van de maand in DWDD een panel van vier boekverkopers met de boekenrubriek ‘Boek van de Maand’. Een panel van boekhandelaren presenteert hun favoriete boek in de uitzending en kiezen gezamenlijk één ultiem ‘Boek van de Maand’. Wij verzamelden die boeken, steeds met een link naar de betreffende aflevering.

Petra Jorissen studeerde Nederlands en volgde een opleiding aan de kunstacademie. Sinds 1992 is ze freelance publicist. Ze schrijft hoofdzakelijk over kwesties op het snijvlak van gezondheidszorg en maatschappij. Artikelen van haar hand verschenen onder andere in Tijdschrift voor Humanistiek, Dagblad Trouw, NRC, De Groene Amsterdammer en Opzij. Ze schreef een boek over gehandicapte kunstenaars en over mensen met beperkingen in verschillende delen van Afrika. Ze was redacteur van tijdschrift Versie, tijdschrift voor gezondheid, burgerschap en politiek. Sinds tien jaar is ze redacteur van Deviant, tijdschrift tussen psychiatrie en maatschappij. Speciale interesse: mensen met een `vlekje’. Als je maar lang genoeg wacht krijgt iedereen met ongemak te maken, lichamelijk en/of geestelijk. En altijd is het anders dan je denkt dat het is. Wat helpt is een goed geschreven boek dat over dat ongemak gaat.

Merho is een Vlaams striptekenaar die vooral bekend is om zijn De Kiekeboes-reeks. Hij groeide op met dagbladstrips als Suske en WiskePiet Pienter en Bert Bibber en Nero. Vandaar dat hij een grote belangstelling kreeg om zelf strips te tekenen.Later studeerde Merho Toegepaste Grafiek aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel en legde zich toe op de “klassieke” stripstijl in navolging van grote Vlaamse striptekenaars als Willy VandersteenJef Nys en Marc Sleen.

Marijke Hilhorst studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij gaf enkele jaren les voor zij zich volledig aan het schrijven wijdde, werkte als journalist voor verschillende dag- en weekbladen en is sinds 2002 als columnist verbonden aan het opinieweekblad Elsevier. In 1999 verscheen de familiekroniek De vader de moeder & de tijd waarvoor zij genomineerd werd voor de Debutantenprijs. In 2008 publiceerde Marijke Hilhorst een handzaam boekje voor wie zelf aan de slag wil gaan met dit genre: Hoe schrijf je een familiegeschiedenis. Zij geeft over dit onderwerp ook lezingen, workshops en cursussen.

Tessa Leuwsha vestigde zich, na een jeugd en studie in Nederland, als freelance journalist in Suriname, schreef boeken, artikelen, columns en boekrecensies voor diverse media.Zij is naast haar schrijverschap voorzitter van de Surinaamse stichting Lezen en Schrijven ter bevordering van literatuurbeleving onder jongeren. Haar eerste gepubliceerde verhaal ‘Voor William’ werd bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs. In 2005 debuteerde Leuwsha met de roman De Parbo-blues (uitgeverij Augustus), waarin een dochter naar Suriname reist om er de jeugd van haar eigenzinnige vader in te kleuren. De Parbo-blues werd goed door de pers ontvangen, shortlist genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006.In 2009 verscheen de roman Solo, een liefde, over het streven van twee jonge Surinamers om hun doelen te verwezenlijken, tegen hun moedeloze familieachtergrond in. Het boek speelt zich grotendeels af in het Surinaamse district Coronie en werd genomineerd voor de Black Magic Woman Award. Tessa Leuwsha is ook de auteur van de reisgids Wereldwijzer Suriname, die vanaf 1997 in verschillende edities is verschenen.

NB de ‘boekenlijsten’ van Valentino en Scheltema kwamen van GOOP.com resp Scheltema.nl. De ‘boekenplank van… Greet op de Beeck’ vonden we op boek.be, waar nog meer Vlaamse boekenplanken te vinden zijn.

Inschrijven nieuwsbrief